TRASD Yeni Yıl Mektubu
Değerli Meslektaşlarımız;
TRASD Yönetim Kurulu olarak 2014 yılında ve 2015’in hemen başında çok yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Temel amacımız TRASD’ın kurumsal kimliğini geliştirmek, ulaşılabilirliğini arttırmak, FTR romatoloji alanında adaletli ve güçlü bir çatı özelliğini pekiştirmek oldu. Çok önem verdiğimiz, eğitim, araştırma ve mesleki aktivitelerini lokal şartlarda bir sisteme oturtup, yaygınlaştırmakla kalmayıp, uluslararası platformlarda da derneğimizi ve ülkemizi iyi temsil etmeye çalıştık.
Yeni dönemde TRASD, geçtiğimiz yıl hazırlanıp, alt yapısını oluşturduğu yepyeni bir çalışma sistemi ile icraatlarını gerçekleştirecektir. Bu sistematik çalışma sistemi ile TRASD amaçlarını ve hedeflerini yetki verdiği kurulları aracılığı ile gerçekleştirecek, daha katılımcı, daha demokratik ve daha adaletli bir yapıya kavuşacaktır. Bu kurullar icraatlarında ülkemizin her köşesinde çalışan, istek duyan, genç ya da tecrübeli herkese ulaşacaklar, aidiyet hissini arttıracaklar ve fırsat adaleti yaratacaklardır. Bütün bu aktiviteler TRASD’ın ilk çalıştayında ortaya çıkan ve temel hatları belirlenen çalışma grubu yönetmeliği, alt çalışma grupları iç yönergeleri ve eklerinin belirlediği alanlar ve sınırlar dahilinde oluşturulacak, sahada uygulanacaktır. Araştırmacı çalışma grupları çok merkezli çalışmalar teklif edecek ve icra edecek, meslektaşlarımızdan gelen çok merkezli çalışmaları da gündemlerine alacaklardır. Eğitim çalışma grupları RA ve AS dışındaki romatizmal hastalıklar ile ilgili eğitim faaliyetleri düzenleyecek, meslek çalışma grubu da FTR romatolojideki özlük, eğitim sorunları ile sürekli devam eden bir şekilde ilgilenecektir. Yeni dönemde teknik açıdan görevini icra eden Yönetim Kurulu’muz, bilimsel, etik ve diğer bazı konularda Bilimsel Danışma Kurulu’ndan görüş isteyerek kararlarını ona göre verecektir. Bu kurul özellikle TRASD’a gelen çalışma önerilerini yeterlilik açısından değerlendirecektir.
2014 yılı, bu yeni yapılanma çabalarının yanı sıra birçok alanda yapılan yenilikler, aktiviteler ve icraatler ile geçti. Bunu maddeler halinde aşağıda belirtelim:
- TRASD’daki yeni çalışma sistemini yapılandırma çabaları, belirlenen çalışma grup ve kurullara atanan ve yurdun dört bir yanından Edirne’ye gelen meslektaşlarımızla, 5 Eylül 2014’de Edirne’de düzenlediğimiz 1. TRASD Çalıştay’ında yapılan müzakereler ile başladı.
- Bu Çalıştay’dan çıkan sonuçlara göre bütün çalışma grup ve kurulların çalışma sistemi belirlendi ve günümüze kadar TRASD çalışma grupları yönetmeliği, bilimsel çalışma grupları yönergesi, eğitsel çalışma grubu yönergesi, mesleki çalışma grubu yönergesi, bilimsel danışma kurulu yönergesi, TRASD bilimsel araştırma ve yayın etiği yönergesi, bilimsel danışma kurulu araştırma değerlendirme formu, TRASD araştırma proje önerisi formu üretildi ve kabul edilerek yürürlüğe girdi. Artık sözü edilen icraatçı gruplar web sitemizde de yayınlanan bu yönetme ve yönergeler doğrultusunda çalışmalarına başlayacaklardır. Bu konularda geniş bilgi web sitemizden edinilebilir.
- Bu ayın sonuna kadar TRASD destek vereceği çok merkezli çalışmalar için proje başvuru, değerlendirme ve icra mekanizmasının işleyiş prensiplerini web sayfasında net bir şekilde duyuracaktır.
- TRASD kişisel çalışma başvurularına da açık olmaya devam etme kararı almıştır. Bu konuda bilimsel danışma kurulunun çalışma hakkındaki tavsiyesine göre destekleme/desteklememe kararı verilecektir.
- Derneğimiz yine 2014’te GENÇ TRASD adı altında bir alt birim kurup, gençlerin yönetim politikalarının belirlenmesinde aktif rol almasını sağlayacak bir icraata imza atmıştır. Bu oluşumun ilk tohumları ‘TRASD 2. Kış Okulunda’ atılmıştır. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanında asistanlıklarını sürdüren, Romatoloji yan dal eğitimi alan ve 40 yaş altı uzmanlar hedef kitle olarak seçilmiştir. Temel amacı bu genç arkadaşlarımızın dinamizminden faydalanarak asistanlık eğitimi ile ilgili sorunlar, romatoloji eğitiminin yeterliliği ve benzeri konularda genç meslektaşlarımızın bakış açısını anlamak ve getirecekleri çözüm önerilerini gündeme taşımak olacaktır. Şu an için facebook, twitter ve mail ortamında oluşturulan grup aracılığı ile devam eden tartışma platformunda şekillenmekte olan oluşumun son hali 11. Türk Romatoloji Sempozyomunda verilecektir. Bu amaçla ülke çapında 100’ü aşkın merkez ile iletişime geçilmiş ve gönüllü genç arkadaşlarımızın sempozyuma katılılımı teşvik edilerek bu dinamik oluşumun son şeklini almasında aktif katkılarının olması sağlanmaya çalışılmaktadır.
- 2014 yılında Derneği’miz birçok kongre, çalıştay, asistan okulu ve toplantı düzenlemiştir ve şubelerce düzenlenen aktivitelere destek vermiştir.
- 25-29 Mart 2014 tarihleri arasında Antalya, Titanic Deluxe Otel Belek’te ilk kez uluslararası katılımlı olarak düzenlenen 6. Türk Romatoloji Kongresi’nde 810 kişi katılmıştır. Kongreye 412 adet bildiri gönderilmiş olup, 358 poster ve 35 sözlü bildiri ile kongre tamamlanmıştır. Kongre kapsamında ilk gün 9 adet kurs düzenlenmiştir. Kongreye 10 farklı ülkeden 50’den fazla yabancı hekim katılımı olmuştur.
- 11-12 Ocak 2014 tarihlerinde İstanbul, Marriott Hotel Asia’da düzenlenen Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği 1. Kış Okulu’na 86 asistan katılım göstermiştir.
- 10-11 Ocak 2015’de İstanbul Nippon Otel’de düzenlenen Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği 2. Kış Okulu’na tüm Türkiye’den 71 asistan katılım göstermiştir.
- TRASD kongrelere katılımcı bursu verme konusundaki standartlarını yenilemiş ve bunu bir yönergeye bağlamıştır. Bu konudaki başvuru formu web sitemizde yayınlanmıştır.
- 2014 yılında dergimizin yönetiminin de değişmesi sonrasında öncelikle daha uluslararası bir kimliğe dönüşebilmek için dergimizin adı 'Turkish Journal of Rheumatology'den 'Archives of Rheumatology'ye değiştirilmiştir. Hemen sonrasında makale gönderim sisteminde ve derginin web sitesinde gerek kullanıcı dostu olmak adına gerekse estetik noktasında daha iyi bir düzeye gelebilmek için birçok değişikliğe gidilmiştir. Yine benzer şekilde uluslararası prestijimizi arttırma ve editoryal işlemlerin hızlanması bakımından editörler kurulu baştan yapılandırılmış ve ekibe yurtdışından da yardımcı editörler eklenmiştir.
- Branşımız içerisindeki yoğun bilimsel aktivitelerin başında gelen kas-iskelet sistemi ultrasonografisi eğitim programları (TURK-MUSKULUS, EURO-MUSCULUS, WORLD-MUSCULUS, USPRM) çerçevesinde 2016 yılının başında ilki düzenlenecek olan yeni bir sempozyumun (TURK-MUS-I) derneğimizin bünyesinde düzenlenmesine karar verilmiştir. FTR branşı dışında 9 farklı branşın (romatoloji, çocuk romatoloji, spor hekimliği, ortopedi, nöroloji, çocuk nöroloji, dermatoloji, anesteziyoloji ve radyoloji) daha bir araya getirilmesinin planlandığı bu sempozyum camiamızın bu konuda önderliğinde gerçekleşecektir.
- Avrupa ve Dünya FTR dernekleri ve Avrupa FTR Board'u tarafından ilk ve resmi kas-iskelet sistemi ultrasonografisi kitabı olarak piyasaya çıkan "Musculoskeletal Ultrasound in Physical and Rehabilitation Medicine" kitabı derneğimiz tarafından da desteklenmiş ve ülkemizdeki dağıtımı kısmi olarak üstlenilmiştir.
- Bunların yanı sıra daha önceden yoğun ilgi ile gerçekleştirilegelen 'LWM: Let's Write a Manuscript' kursları artık Archives of Rheumatology bünyesinde düzenlenmeye başlanmıştır.
- TRASD olarak derneğimizin web adresi “trasd.org.tr” yıllardır kullanılmakta ve kullanılmaya devam edilmekte olsa da “romatoloji” anahtar kelimesi ile tarama yapanlar da derneğimiz web sayfasına ulaşabilsinler diye www.romatoloji.org.tr alan adresi de alınmıştır. Bu şekilde de direkt derneğimizin web sayfasına yönlendirme yapılabilmektedir.
- Web Sitemiz ile ilgili bir çok gelişme kaydedilmiştir:
- Web sayfamızı düzenleyen bilişim firmamız değiştirilmiş; Yazılım Parkı ile anlaşılmıştır
- Web tasarımımız yenilenmiştir
- Üyelere özel aylık olgu sunumları hazırlanmış ve her ay web sayfamızda yayınlanmıştır
- Çalışma grupları ile ilgili bilgiler, yönergeler eklenmiştir
- Yurt-içi ve yurt-dışı toplantılara katılım için verdiğimiz burslara başvuru koşulları ve başvuru formları eklenmiştir
- Aile Hekimlerine yönelik olarak TAHUD kongre 2014'dekl "artritlere yaklaşım" sunumumuz pdf olarak Web'e eklenmiştir
- Aile Hekimlerine yönelik "artrit sevk formu" güncellenmiştir
- TRASD II.Kış okulu sunumları pdf olarak Web'e yüklenmiştir
- Webde uzmanına sorun bölümünde 23 hastanın soruları yanıtlanmıştır
- TRASD bilimsel dergisi Arch Rheumatol sayfası güncellenmiştir
- Şube kuruluş, genel kurul ve toplantı haberleri Web'e eklenmiştir
- TRASD’ın geleneksel “zor olgular” toplantıları devam etmiş, 2 ayda bir düzenli yapılan toplantılarda farklı romatoloji konularındaki sunumlarla beraber değişik merkezlerdeki zor olgular tartışılmıştır.
- TRASD-online (trasdonlie.org) romatoloji sertifika programı TRASD üyelerine ücretsiz hale getirilmiş; “olgular ile romatizmal hastalıkları tartışalım” konulu canlı interaktif olgu sunumları programlanmıştır.
- Yıllardır kullanılmakta olan dernek merkezimiz yeri itibariyle sıkıntılı bir duruma geldiğinden Ankara’nın yeni gözde il merkezleri alanı olan Eskişehir yolu Armada arkasında Neorama Plaza’da yeni dernek ofisimiz olarak bir daire alınmıştır.
- Ağustos 2014’te Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye kas-iskelet sistemi hastalıkları önleme ve koruma çalıştayı”na katılarak “osteoartrit” konusunda kartılarda bulunulmuştur.
- 2014 yılında TRASD Yönetim Kurulu 14 kez toplanmış ve bu toplantılarda toplam 77 maddelik kararın altına imza atmıştır.
- Şu an TRASD'a üye olan kişi sayısı 1033'dür; 50 kişi FTR üzerine romatoloji uzmanı olmuştur ya da uzmanlık eğitimi almaktadır.
- Yine geçtiğimiz yıl TRASD Derneği 2 yeni şube kazanmıştır. 26/12/2013 tarihinde İstanbul Şubemiz ve 19.08.2014 tarihinde ise İstanbul-Trakya Şubemiz kurulmuştur ; Bursa şubemizin kapatılmasına dair 2014 yılında dilekçe verilmiş fakat kapanış yazısı henüz elimize geçmemiştir.
2015 yılının tüm camiamıza başarılar getirmesi dileklerimizle saygılar sunarız.
TRASD YÖNETİM KURULU