Romatizmal hastalığı olan kişiler için COVİD-19 aşılama süreci ile ilişkili bilgilendirme
Genel Öneriler
Romatizmal hastalığı olan kişilere aynı yaş ve cinsiyetteki sağlıklı kişilere göre aşılamada öncelik verilmelidir.
COVID-19 aşılamasını takiben, romatizmal hastalığı olan kişiler tüm toplumda olduğu gibi genel koruyucu önlemlere (sosyal mesafe, maske, el yıkama vb) devam etmelidirler.
Sık Sorulan Sorular
Soru 1: Romatizmal hastalığım ve kullandığım romatizmal ilaçlar aşı olmama engel oluşturur mu?
Cevap 1: Tüm insanlarda olabileceği gibi aşı bileşenlerine karşı oluşabilecek allerji dışında romatizma hastaları için aşı olmalarında bilinen başka bir engel yoktur.
Soru 2: Romatizmal hastalığım için kullandığım bağışıklık sistemine etki eden ilaçlar aşı cevabını etkiler mi?
Cevap 2: Her ilaç ve hastalık özelinde farklı olmak üzere bağışıklık sistemine etki eden ilaçlar aşı cevabını genel popülasyona kıyasla büyüklüğü ve süresi açısından muhtemelen azaltacaktır. Kullanılan ilaçta doz ayarlaması, erteleme, aşı yapılacak zamana göre bir süre kullanmama gibi seçenekler hastanın durumuna göre doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Bu alandaki çalışmalar devam etmektedir.
Soru 3: Aşılama sonrası romatizmal hastalığımın alevlenme riski var mıdır?
Cevap 3: COVİD-19 aşılanması sonrası romatizmal hastalıkta alevlenme olduğuna dair bilgi mevcut değildir.
Soru 4: Romatizmal hastalığım için bağışıklık sistemine etki eden ilaç kullanıyorum. Aşı sonrası COVİD-19 enfeksiyonu geçirme riskim var mı?
Cevap 4: Bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullananlarda inaktif-canlı olmayan aşılar kullanılmalıdır. Ülkemizde ve dünyada şimdiye kadar COVİD-19 için kullanılan aşıların tamamı canlı olmayan aşılardır. Bu aşılara bağlı COVİD-19 enfeksiyonu geçirme riski yoktur.
Soru 5: Ülkemizde 2 farklı aşı olduğundan söz edilmekte, hangi aşıyı tercih etmeliyim?
Cevap 5: Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanarak ruhsat verilmiş aşılardan hangisi mevcutsa o aşı kullanılabilir. Romatizmal hastalığınıza bağlı bir tercih durumu bulunmamaktadır.
Soru 6: Daha önce COVİD-19 geçirdim. Aşı olmama engel midir?
Cevap 6: Daha önce COVİD-19 geçirmiş olmak aşı olmaya engel değildir. COVID-19 geçirmiş kişilerde koruyuculuk bir müddet devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı aşı uygulama yönetmeliğine göre COVID-19 geçirmiş kişilere hastalığı geçirdikten 6 ay sonra aşı uygulanabilecektir.
Soru 7: Aşı olmadan önce ya da aşı olduktan sonra COVİD-19’a karşı bağışıklığı değerlendirmek için test yaptırmalı mıyım?
Cevap 7: Aşılama öncesi ya da sonrası COVID-19'a karşı bağışıklığı değerlendirmek için rutin olarak herhangi bir laboratuvar testi (antikor testleri vb) yapılmasına gerek yoktur. Önerilmemektedir.
Soru 8: Romatizmal hastalığımın alevli döneminde aşı olabilir miyim?
Cevap 8: Aşılama ideal olarak romatizmal hastalığın iyi kontrol edildiği dönemde yapılırken, ciddi COVİD-19 geçirme riski olan hastalarda hastalık aktivitesine bakılmaksızın en kısa sürede aşılama yapılmalıdır.
Soru 9: Grip ve/ya zatürre aşısı oldum. COVİD 19 aşısı olabilir miyim?
Cevap 9: Grip ve/veya zatürre aşısı olduktan en az 2 hafta sonra inaktif COVID-19 aşısı olabilirsiniz.
Soru 10: Temaslı olduğum için PCR testi yaptırdım ancak sonucum negatif çıktı. Aşı olmalı mıyım?
Cevap 10: Temaslı kişiler karantina sürecini tamamladıktan sonra aşı olabilirler.
Hazırlayan
Abdulvahap Kahveci